Binnenkort is het weer zover. De feestdagen komen eraan.
Maaaaaar…. dat betekent ook vuurwerk en knallen! Niet alle honden vinden dat even leuk. Sommigen zijn zelfs enorm bang.
Angst is iets dat je kan voorkomen door je hond als pup goed te socialiseren tussen de 7 en 12 weken oud. Heb je een volwassen hond dan kan je angst wel verbeteren maar is het iets moeilijker.
Hoe kan je best met je hond omgaan tijdens vuurwerk? Mag je je hond nu eigenlijk troosten of niet?
Bekijk alvast mijn video hieronder hoe je je pup kan laten wennen aan luide knallen en vuurwerk om zo angst op latere leeftijd te voorkomen. Heb je een volwassen hond die bang is? Bekijk dan de tips hieronder.
Wat als je volwassen hond bang is van vuurwerk?
Misschien kreeg je hond niet de kans om op jonge leeftijd gewend te raken aan knallen of misschien was dat wel het geval maar is hij toch ooit heel erg geschrokken van een knal en is hij sindsdien bang.
Wat kan je doen…
Tip 1: knallen met een positief gevoel associëren
In principe kan de angst bij volwassen honden ook nog verbeteren door heel gericht te gaan oefenen. Is je hond ballengek ? Maak een klein geluidje en speel dadelijk nadien met een bal. Maak dan een iets harder geluid en speel weer vrolijk met de bal. Doe dit maar een paar keer zodat de angst niet het spel met de bal gaat overschaduwen. Telkens wanneer hij na een knal iets leuk heeft kunnen doen, gaat hij het hoe langer hoe meer met een positief gevoel associëren. Heb je een hond die eten veel leuker vindt dan met ballen spelen, gebruik dan hele lekkere snoepjes om een positieve ervaring na de knal te creëren. Oefen dit al een aantal weken of dagen op voorhand zodat er al gewenning gekomen is tegen de tijd dat er geknald zal worden.
Tip 2: niet troosten
Mag je een hond nu eigenlijk troosten of niet als hij bang is ? Je mag er zeker voor hem zijn en hem bij je in de buurt nemen maar ga nu ook weer niet anders dan anders doen want dan geef je hem de boodschap dat er iets speciaals is en toch reden tot ongerustheid. Gedraag je zelf zo ontspannen mogelijk, een hond merkt het wanneer je hartslag laag is en je rustig ademt.
Tip 3: zorg voor een kleine, veilige ruimte
Als je hond de neiging heeft om in huis over en weer te rennen wanneer er geknald wordt, zet hem dan best in een bench of in een kleine plaats waar hij zich normaalgezien goed voelt. Vluchten is immers belonend, hij denkt dan dat hij zijn probleem oplost maar eigenlijk raakt hij er nog meer van overstuur. Het is beter dat hij in een kleine ruimte wacht tot het voorbij is. Zet bij voorkeur ook harde muziek op, dan vallen de knallen niet zo erg op.
Tip 4: op tijd laten plassen
Laat de hond op Oudejaarsavond ten laatste om 21.30 uur uit. Nadien zijn er vaak al mensen die vuurwerk testen dus als je net buiten bent en de eerste knallen beginnen, kan de hond al panikeren en wil hij niet meer plassen. Hij zit dan de rest van de nacht met een volle blaas. Als je hem uitlaat, doe hem dan altijd aan de lijn, eventueel met nog een tweede reservelijn zodat hij zich zeker niet kan lostrekken en op de vlucht gaan.
Tip 5: voorkom lichtflitsen
Als er buiten vuurwerk wordt afgestoken, doe dan op voorhand de gordijnen/luiken dicht zodat hij/zij de lichtflitsen niet ziet.
Tip 6: medicatie (indien echt nodig)
Je kan aan je dierenarts medicatie vragen om de hond op de dag van het vuurwerk wat slaperig te maken. Test deze medicatie altijd wel op voorhand een keer uit om te checken of het inderdaad het gewenste effect heeft
Veel succes en alvast fijne feestdagen!
HONDENTAAL: leer je hond begrijpen en ontdek wat hij je echt wil vertellen!
GRATIS PDF: de belangrijkste signalen van je hond die we vaak misverstaan en hoe er op inspelen om een uitstekende band te creëren.
+ BONUS: interactieve hondentaal checklist
Vul hierboven je gegevens in en ontvang meteen de gratis pdf in je (spam)-inbox!
*Je gegevens zijn veilig.